Waar moet een goede fitness legging aan voldoen?

Waar moet een goede fitness legging aan voldoen

Wanneer je mij al langer volgt, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik regelmatig nieuwe fitnesskleding aanschaf. Ik vind het namelijk heerlijk om nieuwe sportkleding uit te proberen in de sportschool. Ieder merk en zelfs ieder model heeft namelijk iets unieks en ik vind het een grote uitdaging om de perfecte fitness set voor mij te vinden. Doordat ik al vele sportmerken heb uitgeprobeerd, weet ik ook al aardig goed te vertellen wat ik erg belangrijk vind in fitnesskleding. In dit artikel wil ik het graag hebben over waar een goede fitness legging, naar mijn mening, aan moet voldoen. Hopelijk helpt het je met het aanschaffen van jouw perfecte fitness leggings.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

Wat is een fitness legging?

Een fitness legging is een aansluitende maillot broek die over het algemeen veel elasticiteit bevat. Je hebt daardoor bewegingsvrijheid. Fitness leggings zijn namelijk gemaakt van een stof die veel rek heeft. Hierdoor krijg je toch de juiste ondersteuning, zonder dat het materiaal of het model jou belemmert tijdens het sporten. Bovendien hoort een fitness legging erg comfortabel te zitten. Leggings zitten vaak zo lekker dat het niet alleen tijdens het sporten wordt gedragen, maar soms zelfs onder een lange trui of een jurkje. Het is bijvoorbeeld ook heerlijk om een legging te dragen wanneer je last hebt van hevige menstruatiepijn

Een fitness legging bevat dus elasticiteit en biedt daarmee bewegingsvrijheid. Tegenwoordig kun je een hoop verschillende soorten modellen aanschaffen. Bovendien zijn er ook merken die allerlei beloftes maken, zoals dat een legging een liftend effect geeft of voor een betere doorbloeding zorgt. Verder zou je workout leggings hebben die bijvoorbeeld een positief effect hebben op cellulitis. Wees voorzichtig in het aanschaffen van dit soort workout leggings. Je betaalt er vaak een hoop geld voor en de vraag is of het ook daadwerkelijk doet wat het beloofd. Doe daarom eerst goed onderzoek voor je zo’n sportlegging aanschaft. Kijk bijvoorbeeld eerst naar reviews en filmpjes. 

Waar wordt een fitness legging van gemaakt?

Wanneer je op zoek gaat naar sportleggings kom je fitness leggings tegen in allerlei verschillende materialen. Over het algemeen kun je alle soorten onderverdelen in twee categorieën, namelijk natuurlijke materialen en synthetische materialen. Bij natuurlijke materialen kun je denken aan katoen, wol, hennep en bamboe. Wat de synthetische materialen betreft, kun je denken aan bijvoorbeeld polyester, viscose, elastan, nylon en spandex.

Waar is een fitness legging voor geschikt?

Je kunt fitness leggings gebruiken tijdens krachttraining, maar ook tijdens cardio. Verder kunnen fitness leggings ook gebruikt worden tijdens yoga, hardlopen en tijdens het uitvoeren van allerlei andere sporten. Eerder noemde ik al dat fitness leggings ook wel eens gebruikt worden voor alledaagse kleding. Je kunt het bijvoorbeeld heel leuk stylen met een oversized trui of onder een jurk.

Waar kun je naar kijken bij een fitness legging?

Wanneer je op het internet of in de winkels op zoek gaat naar een fitness legging, zul je er al snel achter komen dat de keuze onwijs uitgebreid is. Je hebt veel verschillende merken, maar je hebt ook een hoop verschillende modellen per merk. Kijk bijvoorbeeld alleen al eens naar de verschillende sportmerken die OTTO aanbiedt. Alle opties kunnen wat overdonderend zijn omdat het lastig kan zijn om te besluiten welke workout legging voor jou geschikt is. Er zijn een aantal punten waar je naar kunt kijken wanneer je fitness leggings gaat aanschaffen, namelijk:

Het materiaal van fitness leggings

Je kunt een keuze maken door te kijken naar het materiaal waar de sportlegging van is gemaakt. De meeste leggings zijn gemaakt van polyester, maar je hebt ook allerlei leggings die uit een bepaalde mix van materialen bestaan. Hierboven heb je al kunnen lezen wat voor verschillende materialen er allemaal zijn. Welke keuze je uiteindelijk gaat maken, kan van een aantal factoren afhangen. Je kunt je keuze baseren op basis van persoonlijke voorkeur. Daarnaast kun je ook kijken naar wat past bij jouw activiteit level. Zo nemen bijvoorbeeld fitness leggings van synthetische materialen geen vocht op waardoor je minder last hebt van heftige zweetvlekken.

Het model van sportleggings

Het kan ook zijn dat je een specifieke voorkeur hebt voor een bepaald model. Zo ga ik bijvoorbeeld het liefste voor een sportlegging die high waisted is. Niet iedereen vindt dat heel fijn zitten en dus kan het zijn dat jij liever voor een low waist gaat. Verder kun je ook denken aan bijvoorbeeld workout leggings die seamless (naadloos) zijn, maar ook aan workout leggings die bijvoorbeeld een liftend effect hebben bij de billen.

De lengte van fitness leggings

De lengtes van sportleggings kunnen ook een bepalende factor hebben in je keuze. Je hebt namelijk sportleggings die bestaan uit de volledige lengte, maar je hebt ook 7/8 leggings, korte shorts en workout leggings die net boven of net onder de knie komen. Welke lengte jij daarvan het fijnste vindt, hangt uiteraard van de persoonlijke voorkeur af. Ikzelf ga het liefste voor de volledige lengte, omdat ik niet altijd zin heb om mijn benen te scheren. Desondanks is het fijn om verschillende lengtes voor verschillende weersomstandigheden in de kast te hebben.

De stevigheid van fitness leggings

Een andere belangrijke factor is de stevigheid. De ene sportlegging zit namelijk een stuk strakker, dan de andere. Je kunt het bijvoorbeeld heel fijn vinden om een strakke legging te hebben om meer ondersteuning te ervaren, maar daarentegen kan een lossere sportlegging juist meer bewegingsvrijheid bieden. Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat je bloed beter wordt rondgepompt bij een aansluitende sportlegging. Uiteindelijk is het maar net wat jij daarbij fijn vindt. Een te losse sportlegging kan ook weer te erg afzakken. Pas daardoor altijd eerst de workout leggings om te kijken waar jouw voorkeur naar uitgaat. 

De dikte van fitness leggings

Je kunt de keuze ook baseren op basis van de dikte van een fitness legging. Er zijn namelijk ook speciale sportleggings die goed aansluiten bij specifieke weersomstandigheden. Zo zijn er sportleggings die geschikt zijn voor de winter, voor in de regen en voor in de volle zon. Ben je dus op zoek naar leggings die warmer zijn voor tijdens de winter, dan kun je dus ook voor een dikkere workout legging gaan. Er zijn ook workout leggings die een betere ventilerende werking hebben voor tijdens warme dagen. Voor ieder seizoen, kun je dus een legging vinden.

Eventuele extra´s van fitness leggings

Naast alle bovenstaande punten kun je ook kijken naar de extra’s die een workout legging biedt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een workout legging met zakken voor jouw sleutels of je telefoon. Verder kun je ook denken aan een lichtgevende strip aan de zijkant van de workout legging om bijvoorbeeld een stuk veiliger te zijn in het verkeer. Bovendien heb je workout leggings met een zweetband eraan vast om meer vocht te verliezen. Eerder schreef ik al een artikel over de werking van een zweetband. Als je daar meer over wilt weten, klik dan hier.

Waar moet een goede fitness legging aan voldoen?

Door middel van bovenstaande punten, kun je hopelijk al een betere keuze maken over welke sportleggings er bij jouw wensen aansluiten. Toch blijft er dan nog een hele selectie en uitgebreid aanbod over. Bovendien heb je ook dan nog steeds modellen die geen goede kwaliteit leveren. Er zijn nog een aantal punten waar goede sportleggings, naar mijn mening, aan moeten voldoen, namelijk:

Een sportlegging moet squat proof zijn 

Misschien een hele bekende, maar alsnog een hele belangrijke als je het mij vraagt. Sportleggings moeten namelijk squat proof zijn. Het is natuurlijk onwijs leuk om allerlei kleurtjes aan te schaffen, maar zelfs bij de betere merken vind ik het een risico om een sportlegging in lichte kleur aan te schaffen. Die schijnen namelijk gemakkelijk door. Om te testen of een workout legging wel echt squat proof is, film ik mijzelf van de achterkant en voer ik een aantal squats uit. Je kunt dan precies zien of een workout legging doorschijnt. Je kunt uiteraard ook aan iemand anders vragen of die eventjes voor je wilt kijken of de sportlegging doorschijnt. 

Een workout legging moet redelijk sweat proof zijn 

Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel belangrijk dat een legging tijdens het sporten redelijk sweat proof is. Uiteraard zijn een aantal zweetvlekken niet erg, maar wat mij betreft moet een sportlegging goed kunnen ventileren en daarmee ook redelijk snel drogen. Ik vind het namelijk niet fijn om in een doorweekte workout legging weer op de fiets naar huis te moeten.

Bij het aanschaffen zul je niet weten of een legging goed ventileert. In sommige gevallen kun je een voorspelling doen op basis van het gebruikte materiaal en jouw ervaring ermee. Je kunt ook eerst reviews op het internet opzoeken om meer te weten te komen. Het verbaast mij soms over het feit hoeveel je over een product te weten kan komen met een goed onderzoek. Op de website van het merk, kun je ook veel informatie lezen over de specifieke workout legging. Niet ieder merk schrijft iets over alle eigenschappen van het merk, maar ik check het altijd wel eventjes.

Een sportlegging moet bewegingsvrijheid bieden

Ik vind het belangrijk om een workout legging te hebben met voldoende bewegingsvrijheid. Leggings die te strak zitten kunnen bijvoorbeeld continu omslaan bij de buik of onvoldoende mee bewegen. Misschien denk je dat een sportlegging automatisch bewegingsvrijheid biedt, maar ook dat kan per workout legging flink verschillen. De een geeft meer rek, dan de ander. Niet iedere workout legging is dus even elastisch. Houd er rekening mee dat sommige leggings wijder gaan zitten, wanneer je de leggings vaker draagt. De elasticiteit kan bijvoorbeeld oprekken.

Een fitness legging moet aansluiten bij jouw activiteiten

Het is ook heel belangrijk om een workout legging te hebben die aansluit bij de activiteiten die je doet. Zo kun je leggings aanschaffen die specifiek gemaakt zijn voor jouw exercise level. De levels variëren van beginner tot expert. Het kan ook zijn dat merken op de label geen level aangeven, maar een bepaalde sport beschrijven. Zo kun je er vanuit gaan dat workout leggings voor yoga andere eigenschappen hebben, dan workout leggings voor powerlifters. Door daar een beetje op de letten, kun je een workout legging vinden die bij jouw specifieke situatie aansluit. 

Waarom is een goede fitness legging belangrijk?

Hopelijk kun je op basis van bovenstaande punten gerichter een fitness legging kiezen. Je vraagt je misschien nog wel af waarom het belangrijk is om een sportlegging te dragen die goed zit en kwalitatief goed is. Toch is dat belangrijker dan je denkt. Een goede fitness legging kan onder andere namelijk je sportprestaties verbeteren en een hoop veiligheid en zelfvertrouwen bieden. 

  • Een goede fitness legging werkt bevorderend bij sportprestaties

    Allereerst kan een goede fitness legging heel bevorderend werken op je sportprestaties. Een legging die goed blijft zitten, zorgt voor extra bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Je kunt daardoor alle noodzakelijke bewegingen maken die jouw sport vraagt. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat de workout legging afzakt of bij je buik omslaat wanneer je een legging hebt die goed zit. Geen beperkingen dus. Wanneer je een workout legging hebt die niet goed blijft zitten, ga je toch voorzichtiger bewegen omdat je niet wilt dat de legging afzakt, doorschijnt of op een andere manier je nog verder belemmert.

  • Een goede sportlegging is een stuk veiliger bij het sporten

    Wanneer je een workout legging hebt die bijvoorbeeld niet te lang is, maar ook niet te klein kun je op een veilige manier sporten. Leggings die afknellen geven problemen bij de doorbloeding, maar leggings die te lang zijn kunnen je laten struikelen. Verder kun je ook denken aan de extra’s die sommige sportleggings bevatten, bijvoorbeeld een reflecterende streep aan de zijkant van een legging. Zo’n streep vergroot namelijk de veiligheid in het verkeer tijdens het hardlopen en allerlei andere sporten in buitenlucht.

  • Een goede legging bij het sporten boost je zelfvertrouwen

    Laten we eerlijk zijn, wanneer kleding goed zit, kan dat een behoorlijke zelfvertrouwen boost geven. Althans bij mij eerlijk gezegd wel. Hetzelfde geldt voor sportkleding. Wanneer een legging goed zit, kan het een hoop doen met je zelfvertrouwen. Dat is niet onbelangrijk, omdat ik ervan ben overtuigd dat een goed gevoel zich ook weer vertaalt in betere sportprestaties. Bovendien kan het voor sommige mensen een behoorlijke drempel zijn om in de sportschool te staan. Helemaal wanneer je net bent begonnen, kan het zijn dat jij je onzeker voelt. Een zelfvertrouwen boost door middel van kleding is dan natuurlijk erg welkom.

Waar schaf je goede fitness leggings aan?

In een hele hoop winkels kun je fitness leggings kopen, maar waar kun je dan goede fitness leggings aanschaffen. Doordat ik misschien hele andere eisen stel aan sportleggings, dan jij misschien doet, kan het nogal verschillen waar jij en ik onze workout leggings kopen. Bovendien heb je hierboven kunnen lezen dat er een hoop leggings zijn met extra’s en die kun je simpelweg niet overal aanschaffen. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent en wat je wensen zijn. Een aantal fitness legging webshops en winkels waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld OTTO, Nike, Adidas, maar ook aan Woman’s Best, ICANIWILL, Stronger en ABYL.

Tot slot over goede fitness leggings

Een andere belangrijke factor is ook de prijs van de fitness legging. Net als bij alle andere sectoren verschillen de prijzen aanzienlijk. In veel gevallen betaal je voor grote merken natuurlijk de hoofdprijs, maar dat wil niet zeggen dat je direct goede kwaliteit ontvangt. Zo zijn er momenteel een hoop populaire sportmerken op de markt, maar de aankopen die ik bij hen heb gedaan kon ik direct weer terug sturen omdat ze bijvoorbeeld niet squat proof waren. Daarnaast geldt hetzelfde voor hele goedkope merken. Ook dan kun je niet altijd heel veel verwachten van de kwaliteit van de fitness leggings.

In sommige gevallen kun je er wel vanuit gaan dat je goede kwaliteit voor de prijs ontvangt. Desondanks raad ik je wel aan om voor het aanschaffen van een fitness legging het internet te raadplegen. Beperk je niet tot de reviews op de aankoopsite zelf. Die zijn gemakkelijk te manipuleren door verkopers en bedrijven. Zoek vooral naar reviews op onafhankelijke sites en eventueel op social media kanalen en YouTube. 

Wat vind jij belangrijk bij fitness leggings?

fitness legging

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?