Bijzondere festivals waar ik heen wil

Festivals

De mensen die mij goed kennen, weten dat ik een echte festival liefhebber ben. Heerlijke muziek, de gezellige mensen en een te gekke sfeer. Wie houdt er nou niet van? Ik heb al aardig wat festivals bezocht, maar mijn bucketlist is natuurlijk nog lang niet bereikt. Ik kan zo een aantal festivals opnoemen die ik graag nog een keertje bezoek. Er zijn namelijk zoveel te gekke festivals te vinden in de wereld. Dat eigenlijk het rijtje nooit af zou kunnen zijn. Toch vind ik deze festivals erg bijzonder, omdat zij bekend staan om hun grootte. 

Wat zijn festivals?

Ondanks velen het willen ontkennen, festivals spelen een steeds grotere rol. Niet alleen onder jongeren, maar zeker ook onder ouderen. Nederland loopt nog altijd voorop wat muziek betreft en daarmee zijn festivals ook een van de toeristen trekkers van ons land. Meer dan ooit worden festivals op dit moment besproken binnen de regering, aangezien festivals niet verzekert zijn tegen pandemieën. Ook is er binnen de regering, maar ook onder de bevolking veel discussie hoeveel geld er beschikbaar moet komen om festivals overeind te houden. 

Wanneer je festivals op zoekt in de Nederlandse Encyclopedie staat er dat festivals een verzameling is van voorstellingen op het gebied van theater en muziek. De dikke van Dale noemt het juist weer een groot muziekfeest. In principe wordt het woord festival ook gebruikt bij allerlei andere situaties, zoals een film festival en een groot volksfeest. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen. Aangezien er niet echt duidelijkheid is rondom wat festivals zijn, verschillen de concrete cijfers nu dus ook heel erg. 

Wat is het verschil tussen een festival en een evenement?

Een veldje dat afgezet is met hekken en waar je wat te drinken kunt halen en muziek kunt luisteren, wordt al een festival genoemd. Tegenwoordig schieten het aantal festivals als onkruid uit de grond, maar hoe zit het nou precies. Wanneer mag je spreken van een festival en wanneer van een evenement. Doordat er geen concrete uitleg is van wat een festival exact is, gebruiken veel instanties het als promotietechniek. Festivals zijn razend populair en dus gebruiken ze de benaming om bezoekers te trekken. Daarom bestaan er tegenwoordig ook boekenfestivals en filmfestivals. 

Naar mijn mening kun je het over een festival hebben wanneer je er een kaartje voor moet aanschaffen. Kun je er simpel weg naar toe gaan, zoals bij een dorpsfeest, dan zie ik het eerder al een evenement. Een evenement wordt namelijk volgens de Nederlandse Encyclopedie beschreven als een openbare gebeurtenis.

Tomorrowland

Vorig jaar was ik een van de gelukkigen die een kaartje had kunnen bemachtigen voor het grootste festival van de Wereld. Helaas was mijn bezoek van korte duur, aangezien ik wegens privéomstandigheden na de eerste dag naar huis moest gaan. De complete experience heb dus ik nog niet gehad. Ik wil daarom graag nog een keertje terug om het festival helemaal mee te maken.

Ieder jaar vindt Tomorrowland plaats in België, in het plaatsje Boom. Twee weekenden lang, draait België helemaal om dit evenement. Het is een van de duurste festivals die ik ooit heb bezocht, maar de keuze aan eten en drinken is reuze. Ik ben dol op calamaris en zelfs dat kun je op het festival krijgen. Niet alleen aan het eten en drinken maar ook aan je verblijf zit een flink prijskaartje vast, van hetzelfde geld kun je namelijk een week op vakantie. 

Ondanks ik er maar een dag ben geweest, is het een hele bijzondere ervaring geweest. De mix aan muziekstijlen is uitgebreid en dat trekt dus ook een mix aan verschillende mensen. Ik merk altijd wel verschil in het soort publiek wanneer ik op een festival ben waar verschillende muziekstijlen worden gedraaid. Toch is Tomorrowland een feest die je als festivalliefhebber niet mag overslaan. Bekijk hiernaast de aftermovie van vorig jaar. 

Coachella Valley Music and Arts Festival

Wie festival zegt, zegt Coachella. Het is het festival van zien en gezien worden, net als Tomorrowland eigenlijk. Het mega grote festival in Indio Californië is geliefd onder celeberity’s en influencers. Coachella zet namelijk flink in op samenwerkingen met bekende mensen en influencers. Gratis kaartjes in ruil voor promotie op social media kanalen. Het weer is er altijd prachtig en het is een mooie locatie om te fotograferen en te filmen. De line-up bestaat ieder jaar uit de grootste sterren en dat zorgt er allemaal voor dat het razend populair is onder bezoekers. 

Juist omdat dit festival zo ontzettend massaal is, wil ik er graag een keer een kijkje nemen. Zullen Nederlandse festivals echt naar de achtergrond verdwijnen of is Coachella een beetje overgewaardeerd? Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd om er ooit in mijn leven een keer een kijkje te mogen nemen. Voorlopig moet ik nog even door sparen want het prijskaartje is wat minder leuk. 

Hard Island

Dit jaar wilde ik eigenlijk dit festival gaan bezoeken, maar dat zit er niet in. Hard Island is het festival van de hardere stijlen, dat wordt gehouden in Kroatië. Een feestend zonvakantie, wie wil dat nou niet? Een midweek lang komen de beste hardstyle DJ’s naar Kroatië om vier dagen en nachten, honderden mensen de vakantie van hun dromen te geven. Samen met je vrienden kun je een geweldige villa huren om je reis helemaal af te maken. 

Dit jaar zou de zesde editie van dit festival plaats gaan vinden. Het bestaat nog niet zo lang, maar het is razend populair onder de hardstyle liefhebbers. Qua prijs hangt het natuurlijk af hoe gek je het zelf wilt maken. Hiernaast krijg je een indruk van het festival van 2018. De aftermovie van 2019 staat helaas (nog) niet online. 

Sziget Festival

Nederlanders zijn dol op Sziget festival. Een week lang komen honderdduizenden mensen bijeen om van 1000 optredens te genieten. Muziek is niet het enige wat je er kan vinden, het is namelijk een ware cultuur bom. Je vindt er een theater, een circus exposities en allerlei vormen van cultuur. Net als bij Tomorrowland betaal je op dit festival via een bandje of een kaartje. Voor slechts €339,- geniet je al 7 dagen op dit festival, dat een stuk goedkoper is dan wij in Nederland hebben. 

Sziget Festival is ooit begonnen als een studentenevenement, maar is inmiddels uit gegroeid tot een van de grootste festivals in Europa. Waar een studentenfeest wel niet goed voor is. Sziget Festival wordt overigens gehouden in Boedapest in Hongarije. 

Electric Love Festival

Noem dit bijzondere festival apreskiën 2.0, aangezien het festival in de bergen van Oostenrijk plaatsvindt. In Oostenrijk hebben ze een geweldig feest weten te organiseren, namelijk Electric Love Festival. Je vindt er verschillende muziekgenres van dubstep tot hardstyle. Het festival bestaat nog niet zo heel erg lang, maar is uitgegroeid tot een festival dat 180.000 bezoekers trekt. 

De prijskaartjes gaan vanaf €110,- en daarbij kun je je verblijf boeken. Het lijkt mij in ieder geval heel bijzonder om naar een festival in de bergen te kunnen gaan. 

En verder?

Hierboven noemde ik eigenlijk de festivals die ik graag zou willen bezoeken. Natuurlijk zijn er nog veel meer festivals in de wereld, die geweldig zijn. Mocht de situatie zich voordoen, dan zou ik ze ook zeker niet aan mij voorbij laten gaan. Maar ook Nederland biedt nog een aantal festivals waar ik nog niet naar toe ben gegaan. Zo moet ik altijd nog een keer naar Decibel, Pussylounge, Heaven Open Air, Groove Garden en Valtifest. Ik ben altijd wel in voor een goed feestje en dus is (bijna geen) genre mij te gek. 

Welk festival wil jij ooit een keer bezoeken?

festivals

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email