Je team bedanken? Denk dan aan deze 8

Je team bedanken

In welke sector je ook werkzaam bent, de druk op je team of personeel is momenteel enorm. Het is daarom nu, meer dan ooit, het ideale moment om je personeel te bedanken. Nu hoor ik je denken: “Wij als bedrijf hebben ook een flinke financiële klap geleden, dus daar is geen budget voor”. Je team bedanken hoeft echt niet heel veel geld te kosten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en opties. Je team bedanken, doe je zo! 

Waarom je team bedanken?

Als je personeel of je team niet tevreden is, merk je dat zeker terug in hun inzet. Hoe meer waardering iemand ervaart en voelt, hoe meer hij bereidt is om een extra tandje bij te zetten. Zonder team is het niet mogelijk om zoveel werk te verzetten als je zou willen en dus zijn ze van cruciaal belang voor je bedrijf, project en onderzoek. Tegenwoordig willen veel mensen meer uit hun werk halen dan enkel salaris en spelen dus ook andere factoren een grote rol in de tevredenheid van je team. Een aantal van die factoren zijn bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden, ontwikkelingskansen en de vrijheid die zij in hun werk ervaren. Waardering en erkenning is daar overigens ook een grote factor in. 

Je team bedanken, wanneer doe je dat?

Er zijn een aantal momenten in een jaar waarin je team bedanken zeker op zijn plaats is. Je hebt bijvoorbeeld de standaard momenten rond de feestdagen, zoals met kerst en oud en nieuw, maar ook belangrijke nationale dagen zoals de dag van de verpleegkundige of de dag van de leerplicht. Dat soort dagen zijn uitermate geschikt om een klein presentje, of iets dergelijks, aan je team te schenken. Andere momenten kunnen bijvoorbeeld zijn: 

 • Wanneer de desbetreffende sector onder druk ligt
  Hierbij kun je denken aan de forensische zorg dat onder druk komt te liggen door een krantenartikel over een ontsnapte tbs’er of bij de politie wanneer zij extra druk ervaren bij een misstap die is begaan. Ondanks jouw team niet direct degene hoeft te zijn zijn die voor de druk hebben gezorgd, kunnen zij daar indirect wel last van ervaren. Je team bedanken, of beter gezegd bij staan, is dan zeker op zijn plaats
 • Bij crisissituaties
  Nu is er, door het corona virus, bijvoorbeeld sprake van een crisissituatie. De tijd is onzeker voor veel sectoren en bedrijven. De druk op het zorgpersoneel, in welke sector dan ook, is enorm en de financiële zekerheid voor veel bedrijven is langzaam aan het vervagen. Ondanks je geen zekerheid kan bieden, zijn bedankjes/presentjes zeker een mooi gebaar. Je laat zien dat je aan ze denkt en ze waardeert. 
 • Bij drukke seizoenen
  Uiteraard zijn er ook bepaalde drukke seizoenen die ieder jaar weer terug komen. Zo hebben winkels het rond december onwijs druk, stromen de terrassen vol in de zomer en draait het ambulance personeel overuren met oud en nieuw. Ondanks dit “bij de baan hoort”, is het toch belangrijk om naast je team te staan in deze tijden.  
 • Gewoon zomaar 
  Je team bedanken kan ook lekker spontaan. Er hoeft niet altijd een reden te zijn om je teamleden te bedanken. Juist als het spontaan gebeurt, is het veel leuker en oprechter. Het is dan namelijk iets dat ze juist niet verwachten of zien aankomen. 

Je team bedanken doe je zo

Met kerst kun je uiteraard super leuke kerstpakketten samenstellen en op die manier je team bedanken. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat mensen zelf een leuk cadeautje uit mogen kiezen, waardoor iedereen gegarandeerd iets kiest waar hij of zij blij mee is. Een kerstpakket is niet op ieder moment van het jaar toepasselijk en kan prijzig zijn. Je team bedanken kan ook op deze manieren: 

 1. Organiseer een picknick
  Niets verbindt mensen meer dan eten. Door een moment te creëren om met elkaar even te genieten en te ontspannen, versterkt niet alleen de band onderling, maar zeker ook de band met jou. Je kunt ervoor kiezen om iedereen wat te laten maken of juist alles zelf te maken. Op die manier heb je invloed op de prijs en hoeft het dus helemaal niet duur te zijn. Uiteraard wel op 1,5 meter. 
 2. Een postkaartje sturen
  Je team bedanken op een goedkopere manieren, dan is een postkaartje sturen ideaal. Aangezien postkaarten tegenwoordig steeds meer verdwijnt, is het des te leuker om een kaartje te sturen. Helemaal een persoonlijk handgeschreven kaartje is de ideale manier om je team te bedanken. Tegenwoordig krijgen mensen vaak alleen nog maar rekeningen of iets dergelijks door de brievenbus,  dus hoe leuk is het om een persoonlijk kaartje te sturen. Je kunt er voor kiezen om een klein presentje mee te sturen. 
 3. Een dagje erop uit
  De liefhebbers kunnen natuurlijk ervoor kiezen om bijvoorbeeld even naar het strand te gaan of naar een park. Ook daarmee versterk je de band tussen teamleden onderling, maar ook met jou. Hierbij heb je de kosten ook in de hand. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van groepsacties wanneer je wel graag iets betaald doen. Je team bedanken kan op zo veel manieren.   
 4. Bel ze spontaan even op
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar hoe persoonlijker hoe beter. Niets is fijner dan een check hoe het met iemand gaat. Teamleden waarderen het enorm, wanneer er word gekeken hoe het met ze gaat. Je teamleden bedanken kan dus ook telefonisch. 
 5. Neem wat lekkers mee naar werk
  Door wat lekkers mee te nemen naar kantoor, wanneer dat kan uiteraard, kun jij je teamleden ook bedanken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cake, taart of belegde broodjes. 
 6. Upgrade de werkplek
  Een veilige en fijne werkomgeving is ook van cruciaal belang. Het is uiteraard je plicht als werkgever/opdrachtgever om ervoor te zorgen dat de werkplek voldoet aan alle eisen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om iets extra’s toe te voegen voor je teamleden, zoals een hoekje om te ontspannen of in de pauze je te kunnen vermaken. 
 7. Vrijmibo
  In sommige sectoren is het niet meer weg te denken, de vrijdag middag borrel. Niet alleen de ultieme kans om het weekend in te luiden, maar ook de perfecte gelegenheid je teamleden te bedanken. Uiteraard hoeft het niet eens een borrel te zijn, een lekkere lunch of iets dergelijks is ook al geschikt. 
 8. Een presentje 
  Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een klein presentje op te sturen of te geven. Ook hierbij hoeft het niet duur te zijn. Je kunt ervoor kiezen om een gelukssteentje, een kortingsvoucher of -bon of een mini verpakking van een bepaald product te geven, bijvoorbeeld een mini handzeep of een aantal bonbons. Je team bedanken kan natuurlijk altijd met een presentje.   

Vaste klanten bedanken?

Naast je team kun je ook klanten bedanken. De situatie is dan natuurlijk wel anders dan bij je eigen team, maar ook vaste klanten waarderen het enorm om een kleinigheidje te ontvangen. Zodra een bedrijf ieder jaar bij jou een grootte hoeveelheid afneemt of veel gebruik maakt van jouw dienst, is het mogelijk om hem als vaste klant te bedanken. Vooral in crisissituaties zoals momenteel is het de loyaliteit van vaste klanten waar je het van moet hebben. Een groot onderdeel van een succesvol bedrijf, zijn positieve ervaringen die klanten hebben. Zijn dan eerder bereid om bij jou klant te blijven dan bij negatieve ervaringen. 

De hierboven genoemde punten zijn wellicht niet helemaal toepasselijk bij het bedanken van klanten. Je klanten bedanken kun je op de volgende manieren doen: 

 1. Een postkaartje sturen
 2. Ze spontaan even opbellen
 3. Uitnodigen voor de vrijmibo of organiseer een feestje
 4. Een klein presentje
 5. Een kortingscode voor de volgende bestelling
 6. Stuur een eetbaar of drinkbaar cadeau
 7. Wanneer mogelijk een upgrade bieden in service
 8. Biedt een gratis product of service aan

 

Tot slot over team bedanken

Je team bedanken kan op genoeg manieren in ieder geval. Waar je ook voor kiest, het draait om het gebaar. Overigens moet het niet een moetje worden. Zodra teamleden keer op keer verwachten iets te kunnen krijgen, gaat het zijn doel eigenlijk een beetje voorbij. Dan wordt het bijna een plicht, in plaats van dat het simpelweg een bedankje is. Het moet wel gewaardeerd blijven.  

Hoe bedank jij jouw team?

team bedanken

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email