Rare letters en tekens op de website

Rare letters en tekens op de website

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Het eerste probleem dat ik had met mijn website was de snelheid van mijn website. Mijn website was ontzettend traag en ondanks hij nog steeds niet het allersnelste is, is hij in ieder geval een stuk sneller. Door allerlei aanpassingen die ik heb moeten doen, kwam nu het volgende probleem. Ik trof allerlei vreemde en rare letters en tekens op de website aan. Natuurlijk moest ik daar iets mee doen. Op deze pagina lees je alles over rare letters en tekens op de website. 

Om wat voor rare letters en tekens op de website heb ik het

Op mijn website trof je op veel verschillende pagina’s de volgende rare letters en tekens aan, zoals: Ã en «. Woorden werden onderbroken door verschillende punten, pijlen en letters met verschillende tonen erop. Dit oogt niet alleen heel lelijk, ook kan iedereen zien dat er iets mis gaat met je website. Het is dus ontzettend belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te passen.  

Gebruikerstevredenheid van bezoekers

Bezoekers zijn niet instaat om de rare letters en tekens op de website te verwijderen. Teksten worden dus voor de bezoekers onduidelijk en lastig te begrijpen. Dit gaat ten kosten van de gebruikerstevredenheid van de bezoekers. Je website werkt niet naar behoren en dat kan je een hoop inkomen kosten. Vooral technologische kenners kunnen zich er behoorlijk aan storen, wanneer zij weten wat er mis gaat met je website. Je wilt namelijk ten alle tijden professionaliteit en kennis uitstralen. 

Wat gaat er mis? Waarom verschijnen er rare letters en tekens op de website?

Encoderen

Codering is als het ware de instructies die jij geeft aan het internet. Het heeft te maken met de manier waarop het internet jouw website/app moet opbouwen. De volgorde is daarin van groot belang. Wanneer er een stap niet wordt uitgevoerd of niet in de juiste volgorde verloopt, werkt de website of app niet naar behoren. Encodering focust zich enkel op de letters en tekens. Om geen rare letters en tekens op de website te krijgen, is de juiste codering van de tekst nodig. 

Wanneer er rare letters of tekens op de website verschijnen is er een fout binnen de gegevens die je meestuurt naar de browser en de codering. Wanneer de data utf-8 is, maar stuur je een andere coderingscode, dan zal het niet goed op je website komen. Je leest er hier meer over.  

Verhuizen van je domein

Wanneer je ervoor kiest om van hostingpartij te wisselen, verhuis je hoogst waarschijnlijk je website met SFTP. Het is noodzakelijk om je bestanden met MYSQL te exporteren en in je nieuwe server te importeren. De bestanden worden waarschijnlijk op een verkeerde manier gecodeerd. Het kan ook zijn dat je eerst de cache bestanden moet verwijderen, wanneer je bijvoorbeeld een cache-plugin gebruikt. 

Gekopieerd uit Word

Het kan ook zijn dat er, naast hele rare letters en tekens op website, codes verschijnen. Wanneer je xml:namespace ziet verschijnen of iets dat daarop lijkt, dan komt dit omdat je de tekst eerst in Word hebt uitgewerkt. Wanneer je de tekst dan kopieert en wilt plakken in je websitepagina worden de tekens niet ondersteund door het internet. Het is in deze situatie noodzakelijk om de tekst op een andere manier in de pagina plakken. In plaats van dat je via de rechtermuisknop plakken selecteert, of CTRL-C indrukt, klik je bij de toolbar in het CMS in plakken als tekst. 

Mogelijke oplossingen om de rare letters en tekens op de website te verwijderen

Cache aanpassen

Bij mij zijn rare letters en tekens op de website ontstaan door een cache-plugin functie die ik had aangezet. Ik gebruik de plugin WP-Optimize en maakte gebruik van de cache functie. Het moment dat ik die functie uitzette, verdwenen de rare letters en tekens van alle pagina’s van mijn website. Cache is eigenlijk een tijdelijke geheugenplaats voor al jouw gegevens. Het doel hiervan is dat de website sneller laadt. De gegevens staan namelijk al op de computer. Om rare letters en tekens op de website te verwijderen, kan het dus helpen om de cache te legen zodat de website opnieuw volledig wordt geladen. 

Coderen aanpassen

Werkt dit niet dan kun je ook de wijze aanpassen waarop de codes worden ge-encodeert. Wanneer een website door een bezoeker wordt bezocht, worden alle CSS, javascript en HTML-bestanden opgeroepen en geopend. Door de codering aan te passen, worden de bestanden op een andere manier geopend. Om de codering aan te passen, moet je het HTML bestand in een text-edit openen. Wanneer je het bestand opnieuw opslaat als, kun je er ervoor kiezen om het bestand op te slaan als UTF-8 of ANSI. Je kunt er hier meer over lezen. 

Een andere karakterset

Eigenlijk lijkt deze oplossing op de oplossing van hierboven. Enkel kies je ervoor om op een ander karakterset te gebruiken. Je kunt begrijpen dat je bij een Japanse website andere karakters gebruikt dan bij een Nederlandse website. Karakters zijn overigens de letters en tekens die je gebruikt om een tekst te maken. Helaas is dit niet de oplossing voor alle website, maar wel bij websites met een andere taal. Via deze link kun je alle karaktersets vinden. Om de codering van de karakterset aan te passen, voeg je een stukje code boven aan het HTML-bestand toe:  

Om de karakterset te veranderen, vervang je windows-125 met de desbetreffende karakterset-code. Dit moet ervoor zorgen dat rare letters en tekens op de website verdwijnen. 

De rootmap van je website

Als laatste kun je ervoor kiezen om een aanpassing te doen in de rootmap van je website. Deze kun je vinden in het platform van je hosting. In de rootmap moet je op zoek gaan naar het volgende bestand: .htacces. Download het bestand op je computer en open het bestand met een textedit programma. Voeg vervolgens de volgende code toe:

AddDefaultCharset utf-8

Sla het bestand op en vervang het oorspronkelijke bestand binnen de rootmap van je website. Wanneer je het opslaat op je computer kun je de naam niet opslaan met een punt voor htacces. Vergeet dus niet de punt toe te voegen wanneer je het bestand vervangt in de rootmap. Wanneer je dit niet doet, is je complete website weg. Geef het bestand dus een nieuwe naam, ditmaal met een punt voor htacces. 

Het kan zijn dat na deze oplossing de rare letters en tekens op de website niet zijn verdwenen. Dit heeft te maken met dat je PHP in CGI mode gebruikt. De toegevoegde regel in het .htacces bestand werkt dan niet. Het is dan van belang om de PHP encoding te overrulen. In het PHP bestand moet je dan de volgende code toevoegen : 

ini_set(‘default_charset’,’gb2312′);
Om deze code te laten werken moet je gb2312 te vervangen door de gewenste codering. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de rare letters en tekens op de website verdwijnen.

Hopelijk zijn nu alle rare letters en tekens op de website verdwenen

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: