Welke hosting moet ik kiezen?

Hosting kiezen

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Heb jij, net als ik, eindelijk het besluit genomen om je eigen website te starten maar weet je niet goed waar je moet starten? Ik neem je graag stap voor stap mee in dit proces! Allereerst is het van belang om je eigen plekje op het web te bemachtigen. Hoe doe je dat dan precies? Door eerst de hosting te kiezen.

Ik denk dat ik hier de meeste tijd aan heb besteed. Wat een keuzes zijn er allemaal zeg. Het doorzoeken van allerlei mogelijke hostingproviders was een hele klus. Gelukkig bestaan er sites zoals webhosters waarmee je gemakkelijk hostingproviders kunt vergelijken.Maar goed allemaal leuk, hoor ik je denken maar waar moet je dan precies naar kijken als je een hosting gaat kiezen. En misschien nog wel belangrijker wat is er nodig in jouw persoonlijke situatie. Ik hoop je wijzer te maken! 

Hosting wat is dat?

Hosting is eigenlijk te vergelijken met je telefoonprovider. De hostingpartij verzorgd eigenlijk jouw plekje op het web dat jij bij hen huurt. Zij zorgen ervoor dat de server up to date blijft, beschermd is en naar behoren blijft functioneren. Hosting is eigenlijk de opslag, de kracht en het geheugen van de server. Je maakt gebruik van hosting wanneer jij een eigen domeinnaam wilt openen en wanneer je gebruik wilt maken van een e-mailadres op eigen domeinnaam. Er bestaan verschillende soorten hosting, ik deel ze graag met je. 

Soorten hosting

  • Shared Hosting, dit is de meest voorkomende vorm van hosting. Je huurt dan je eigen plekje op een server en deelt die server met anderen. Hierdoor blijven de kosten laag, omdat meerdere mensen gebruik maken van deze server. Een nadeel is doordat de server gedeeld wordt met anderen, jouw website een stuk trager zou kunnen werken. Dit hangt af van de hostingpartij
  • Reseller Hosting, dit is een vrij unieke manier. Je huurt dan alsnog een stukje server, maar verhuurt die ook weer andere klanten. Op die manier host jij de server voor anderen. Je moet hier dan wel de nodige kennis voor hebben om dit te kunnen doen. 
  • VPS Hosting, wil je liever zelf je server hosten, dat kan uiteraard ook. Je kan er voor kiezen om je eigen server te huren, die je dan zelf host. Je hebt dan de vrijheid om alles zo in te richten, zoals jij dat wilt. 

Wat is een hosting provider?

Nu je weet wat voor soorten hosting er bestaan en wat hosting is, kun je gaan kijken naar een hostingprovider. Een provider is net al even kort uitgelegd, maar dat is dus het bedrijf dat jouw hosting realiseert. Zij zorgen ervoor dat jij ongestoord met je website of webshop aan de slag kunt. Ik raad je aan om een hosting provider te kiezen die het dichtste bij jouw locatie in de buurt zit. Op die manier zit de server voor jouw website of webshop ook dichterbij en dus kost het minder laadtijd dan wanneer je een server hebt in een ander land.

Wat is er belangrijk bij het kiezen van een hostingpakket?

Eigenlijk heeft alles dus te maken met het plekje op het wereldwijde web waar jij jouw website kunt houden. In het dashboard van de partij waar jij host, kun je verschillende instellingen selecteren. Later leg ik je precies uit waar je op moet letten bij het uitkiezen van een host. Eerst leg ik je graag uit wat er precies belangrijk is. Je wilt een host die het liefste in Nederland is gevestigd. Niet alleen heb je dan een veel snellere verbinding met de server, maar daarnaast is de service die jij ontvangt uiteraard in het Nederlands. 

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om een pakket te kiezen dat perfect aansluit bij de doelen van jouw website. Ga je veel of weinig foto’s gebruiken en kies je ervoor om veel pagina’s te maken of juist niet. Ook daar lees je later meer over. De prijs – kwaliteit verhouding is onwijs belangrijk. Op Trustpilot ben je in staat om een aantal reviews te vinden over verschillende partijen. Verder is het slim om goed onderzoek te doen naar de host. Je wilt natuurlijk een host waar mensen tevreden over zijn. Misschien wil je liever weten welke host een specifieke website host. Je kunt dan op Hosting Checker kijken. 

Hoe kies je hosting en een hostingprovider?

Zoals je ziet zijn er dus behoorlijk wat opties mogelijk. Om de juiste keuze te maken, heb je wel de enige kennis nodig. Bij het zoeken naar een geschikte partij, zul je snel een aantal termen tegenkomen, zoals webspace, SSL-certificaat en dataverkeer. Ik zal hieronder kort uitleggen wat de termen inhouden en wanneer je welke hoeveelheid kiest.

Webspace

De webspace kun je zien als de opslag die jij beschikbaar hebt voor je website. Dit is een van de punten waar ik lang over heb getwijfeld. Hoeveel ruimte heb ik nodig? Video’s, afbeeldingen en tekst nemen allemaal ruimte in beslag. Op welke website ik ook keek overal stonden anderen aantallen voor een blog-website. Ik heb me uiteindelijk gehouden aan de norm die hosting2go.nl heeft gesteld. Namelijk 7500 MB aan werkruimte voor 3000 post. Ik heb mijn pakket veel breder gekozen namelijk 20 GB omdat ik van plan om mijn website te laten groeien.

De domeinnaam voor je website

Een domeinnaam is natuurlijk waar het voornamelijk ook om draait. Dat is waar al jouw creatieve ingevingen tot uiting gaan komen. De meeste hosting pakketten bieden een gratis domeinnaam aan. Kijk eventjes welke mogelijkheden de betreffende hosting biedt. Het mooiste staat, naar mijn mening, een domeinnaam dat eindigt op .nl. Sommige hostingproviders bieden anderen domeinnamen zoals .shop of .amsterdam. Wil je meer weten over het kiezen van een domeinnaam, klik dan hier.

SSL-Certificaat voor je website

Het concept van jouw website kan nog zo geniaal zijn maar als jouw website geen vertrouwen uitstraalt, ontvang jij alsnog geen bezoekers. Dankzij een SSL-certificaat ontstaat er een beveiligde verbinding tussen jouw website en de webbrowser van de bezoekers aan jouw site. Sommige hostingproviders bieden SSL-certificaten in de prijs aan. Bij anderen moet je dit er los nog bij kopen. Ik vind dit wel een belangrijk onderdeel van mijn website. Het vertrouwen van bezoekers maakt of breekt onder anderen namelijk je website.

SFTP-account

Dit is de mogelijkheid om via een beveiligt account jouw bestanden tussen jouw computer en de webspace van jouw hostingprovider om te zetten. SFTP is onafhankelijk van jouw type internetaansluiting en het gebruikte besturingssysteem. Ik verwijs je graag naar de uitleg van Strato over dit onderwerp. 

Dataverkeer

Sommige hosting pakketten stellen een limiet in aan het aantal bezoekers dat jij maandelijks op je website mag ontvangen. Ben jij ambitieus en wil jij een goed lopende site dan wil jij zoveel mogelijk bezoekers kunnen ontvangen. Dit wil je dan het liefste onbeperkt hebben. Neem je genoegen met minder dataverkeer dan is het niet nodig om een onbeperkt abonnement te nemen.

Sitelock

Door middel van de mogelijkheid sitelock is jouw website nog meer beschermd tegen hacking en schadelijke software. Sitelock checkt regelmatig jouw site en biedt mogelijke zwakke plekken aan. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jouw beveiliging op te schroeven. Het is dus maar net of je wilt dat jouw website nog meer bescherming nodig heeft.

Waar moet ik verder nog naar kijken bij het kiezen van een hostingpakket?

De prijs van de hostingprovider

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de prijs van je host. Je wilt uiteraard niet te veel betalen als het goedkoper kan. Tegelijkertijd gaat een super goedkoop hosting pakket en vrijheid ook niet bepaald hand in hand met elkaar. Het is belangrijk om naar de kleine lettertjes van het pakket te kijken. Vaak is het eerste jaar erg goedkoop en daarna betaal je de volle mep.

De locatie van de server

Iedere keer dat een bezoeker jouw pagina bezoekt, wordt er een aanvraag gedaan bij de desbetreffende server waar jij gebruik van maakt. Hoe dichterbij die server is, hoe sneller deze oproep wordt gedaan. Ondanks het soms om enkele milliseconden gaat, kan het een heel verschil maken. Focus jij je op de Nederlandse markt, kies dan voor een hostingpartij met de server in Nederland.  

De bandbreedte van de host

Ondanks dat veel hostingpartijen beloven dat je ongelimiteerde bezoekers kunt ontvangen, is dit in werkelijkheid niet het geval. Het is dus belangrijk om de bandbreedte van de hosting te controleren. De bandbreedte is de maximale maat van maximale gegevens die in een bepaalde tijd overgedragen kunnen worden. Hierbij moet je ook kijken naar de gegevensoverdracht van de server. Dit is namelijk hoeveel gegevens je in een maand kunt overdragen. Bandbreedte bepaald daarmee de snelheid van de overdracht. 

Service van de hostingprovider

Iedere hostingprovider biedt andere service aan. De ene provider is alleen door de weeks bereikbaar en de ander 24 uur per dag. Je wilt een provider hebben die goed bereikbaar is. Als er iets mis is met jouw website wil je natuurlijk dat jouw probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Houdt ook rekening met de verschillende contactmogelijkheden die zij aanbieden. Denk hierbij aan mail en telefonisch contact.

De Apps die de host aanbiedt

Weet jij al bijvoorbeeld al met welk content management systeem je aan de slag wilt gaan? Dan is het uiteraard wel belangrijk om te kijken of jouw provider die wel aanbiedt én of zij er professionele kennis van hebben. Het is namelijk gemakkelijk als je hen kunt benaderen voor specifieke vragen. Ben je van plan om een website door een externe partij te laten bouwen, moet je er ook rekening mee houden dat het systeem wordt ondersteunt door jouw host. 

Wil je een website zonder hostingpartij?

Ben je liever geen geld kwijt aan een host, er zijn mogelijkheden om een website te hebben zonder host. Je kunt dan gebruik maken van Blogger of Silverstripe. Het nadeel is dat de URL van je website een subdomein zal zijn. Dat ziet er erg onprofessioneel uit. Er zijn nog veel meer gratis hostingpartijen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met 000webhost, freehosting, googiehost, Awardspace of 5GB Free. Wil je graag meer weten over deze gratis hosts, dan kun je op deze website er alles over lezen. 

Toch niet de juiste host gekozen?

Wat kun je doen wanneer je niet de juiste hosting hebt gekozen? Geen paniek je kunt er gelukkig voor kiezen om van hostingprovider over te stappen. Je moet daarvoor een aantal stappen ondernemen. Allereerst zorg je ervoor dat je een goede back-up hebt van je website. Mocht er iets misgaan dan kun je de recentste versie van je website terughalen. Daarnaast moet je op tijd beginnen met het proces om over te stappen. Begin ongeveer 2 tot 3 maanden voordat jouw contact bij je huidige partij afloopt. 

Sluit eerst een abonnement af bij een nieuwe provider, voordat je het oude afsluit. De juiste volgorde is namelijk om een nieuwe provider te kiezen, je website te verhuizen en dan de oude provider af te sluiten. Houd er ook rekening mee dat tijdens de verhuizing het even kan duren voordat je website weer online is. Zorg ervoor dat je rekening houd met de weekplanning als je regelmatig post, maar zorg er ook voor dat je een offline bericht plaatst op je website. Als bezoekers jouw website willen bereiken en op een offline website stuiten zonder persoonlijk bericht kun je potentiële klanten verliezen. 

Je kunt een plugin downloaden waarmee je een offline bericht kunt plaatsen. Daarin kun je aangeven wanneer je verwacht dat de website weer online is en waarop ze ondertussen contact met je op kunnen nemen. Je kunt dan verwijzen naar bijvoorbeeld social media kanalen. Een van de plugins die je kunt gebruiken, is de Site Offline or Coming Soon Plugin. Het kan een aantal uur duren voordat de website weer online is. 

Op welke punten heb jij jouw hosting gekozen?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: