Heb jij een disclaimer nodig?

disclaimer nodig

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Het hebben van een disclaimer blijft altijd een afweging want de ene website heet het wel en de andere niet. Dit bracht bij mij veel verwarring om want heb ik hem nou wel of niet nodig en wat bereik ik ermee. Ik heb het allemaal uitgezocht en de beslissing genomen om een disclaimer toe te voegen aan mijn website. Ben je benieuwd hoe die eruit ziet? Neem dan vooral een kijkje. Door middel van deze pagina hoop ik jou meer handvatten te geven disclaimers en het opstellen daarvan. 

Wat is een disclaimer?

Om er een te kunnen maken is het uiteraard belangrijk om te weten wat het is. Het is te omschrijven als een document waarin jij als bedrijf of website  beschrijft waar je wel en niet verantwoordelijk voor gehouden kunt worden. Echter is dit niet zo makkelijk als wat het lijkt. Je probeert ermee namelijk eenzijdig je aansprakelijkheid te beperken. Er is hier dus niet spraken van een afspraak en dus beschermt het jou als het ware niet volledig. Toch is het wel heel handig om er een op te stellen en wel hierom. 

Een disclaimer biedt duidelijkheid

Eigenlijk gebruik je deze pagina om allerlei extra informatie te beschrijven die je wel graag wilt behandelen, maar geen enkele andere pagina daarvoor geschikt is. Het helpt je lezers en potentiële samenwerkingspartners net iets meer te weten te komen over jouw website. Daarnaast laat je lezers weten wat de consequenties zijn om met jou bijvoorbeeld samen te werken. 

Wat kun je erin opnemen?

Als je er dus voor kiest om een disclaimer op te stellen, moet je natuurlijk wel weten wat je erin op kunt nemen. Ik geef je hier een aantal ideeën ter inspiratie. 

 1. De actualiteit van je artikelen
  Artikelen verouderen en uiteraard doe je je best om artikelen up to date te houden, maar naarmate je website groeit, wordt dat steeds lastiger. Dit kun je dus beschrijven in je disclaimer zodat mensen weten dat je je best doet om alles zo up to date mogelijk te houden, maar dat dat wel tijd kost. 
 2. Auteurs rechten 
  Je stopt veel tijd in je foto’s en teksten en dus is het belangrijk om daar auteursrechten op te leggen. Uiteraard heb je die al zonder dat je er een disclaimer voor hoeft te schrijven, maar ik raad je aan om dit te benoemen. Lezers mogen niet zomaar met jouw teksten en foto’s ervan door gaan. Je kunt dus een notice and take down procedure laten opnemen in je disclaimer. Dit is dus wanneer jouw auteursrechten worden geschaad. Wil je hier meer over weten neem dan een kijkje op ICTRecht.
 3. Reacties van bezoekers
  Bezoekers hebben de mogelijkheid om op jouw berichten en pagina’s te reageren, mits je dat niet hebt uitgeschakeld. Je kunt instellen dat jij eerst berichten moet kunnen beoordelen voordat ze zichtbaar worden voor anderen, maar alsnog is het raadzaam om in je disclaimer op te nemen dat je niet verantwoordelijk bent voor wat zij schrijven. Uiteraard volstaat dit dus niet helemaal omdat je de mogelijkheid hebt om reacties te weigeren. 
 4. Affiliate links
  Ik heb ervoor gekozen om te beschrijven dat ik gebruik maak van affiliate links en dat ik op pagina’s die affiliate links bevatten dat aangeef. Je kunt er ook extra uitleg over geven. Dit maakt dat je bezoekers weten wat het is en waarom je er gebruik van maakt. 
 5. De volledigheid van artikelen
  Aangezien een artikel is gebaseerd op jouw ervaring en realiteit is het belangrijk om dit te beschrijven. Dat het ene product voor jou op een bepaalde manier werkt, wilt niet zeggen dat het voor een ander ook zo werkt. Bovendien is het handig om te beschrijven dat jij niet verantwoordelijkheid voor de gevolgen van jouw teksten. Wanneer je aardig wat volgers hebt, kan het voorkomen dat een review invloed heeft op de business van een desbetreffend merk. 

Conclusie

Om de vraag boven aan deze pagina te beantwoorden is het antwoord dus nee en ja. Je bent niet verplicht om er eentje op te nemen, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een privacyverklaring. Wel is het heel erg raadzaam om een disclaimer op te stellen voor je lezers en potentiële klanten. Hierin kun je onder anderen informatie beschrijven over je auteursrechten, volledigheid en actualiteit van je artikelen,  reacties van andere bezoekers en eventueel informatie over affiliatie links. 

Wat heb jij in jouw disclaimer opgenomen?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: