Vaste lasten heeft helaas iedereen wel mee te maken. De ene persoon komt met gemak iedere maand uit, wat betreft de lasten en kosten, en bij de ander is het iedere maand toch weer spannend. Of je nu wel of niet uitkomt, het is natuurlijk altijd fijn als je kunt besparen op vaste lasten. Door te besparen op vaste lasten creëer je financiële ademruimte voor jezelf en houd je geld over om leuke dingen te kunnen doen. Binnen dit artikel geef ik je tips en tricks over hoe jij kunt besparen op vaste lasten.
Wat zijn vaste lasten?
Voordat ik je tips geef over het besparen op vaste lasten, is het natuurlijk wel handig om te weten welke kosten tot de vaste lasten behoren. Vaste lasten zijn eigenlijk uitgaven die jij iedere maand moet betalen. Het zijn kosten die dus altijd weer terug blijven komen en die vaak iedere maand een vast bedrag vormen. We spreken ook over vaste lasten wanneer het kosten zijn die je ieder jaar of ieder kwartaal moet betalen. Soms hebben vaste lasten te maken met een overeenkomst die je met een bedrijf of maatschappij hebt afgesloten in ruil voor een bepaalde dienst of service.
Vaste lasten kun je onderbrengen in een aantal categorieën. Het is handig om de kosten onder te brengen onder deze categorieën zodat je zeker weet dat je niets mist. Daarover vertel ik je later meer bij het maken van een vaste lasten overzicht. Als we het hebben over vaste lasten en besparen op vaste lasten kun je aan de volgende kostenposten denken.
Welke uitgaven behoren tot vaste lasten?
- Gemeentelijke belastingen
- Water
- Licht
- Elektriciteit
- Hypotheek of huur
- Abonnementen zoals tv, internet, telefoon, screendiensten en dergelijke
- Lidmaatschappen bijvoorbeeld bij een sport, bibliotheek of vakbond
- Vervoerskosten (auto, ov of huurmiddelen)
- Verzekeringen zoals zorgverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering
- Boodschappen
Sparen als vaste last
Waarom besparen op vaste lasten?
Het antwoord op deze vraag is misschien overduidelijk, maar er zijn misschien wel meer redenen om geld te besparen dan je denkt. Laten we eerst met de duidelijkste reden beginnen. Door geld te besparen heb jij financieel uiteraard veel meer ruimte. Dat geld kun je besteden aan allerlei andere zaken. Je kunt dat geld besparen om uiteindelijk ervan op vakantie te gaan of juist andere zaken te kopen die je leuk vind. Op die manier kun je een grotere balans aanbrengen in werk en privé.
Stress wordt vaak veroorzaakt door het gebrek aan geld. Niets is frustrerender dan het gebrek aan geld en de stress die je hebt wanneer je boetes en dergelijke niet kunt betalen. Wanneer je weet dat je met vaste lasten meer ademruimte kunt creëren voor jezelf, kan dat ervoor zorgen dat stress afneemt. Dat heeft een positief effect op je huid, mentale staat en uiteraard de rest van je leven.
Besparen op vaste lasten kan ook een slimme keuze zijn. Je bereidt je leven daarmee voor op de toekomst. Dit kan zijn dat je eerder een schuld wilt aflossen, een betere woning kunt aanschaffen of je simpelweg een appeltje voor de dorst wilt hebben. Er zijn daarnaast nog veel meer redenen om vaste lasten te besparen. Je wilt bijvoorbeeld een grote aankoop doen of je wilt na je pensioen wat gemakkelijker hebben. Het kan ook zijn dat je juist te veel uitgeeft dan dat er binnenkomt. Ook dat is een goede reden om te besparen op vaste lasten.
Een vaste lasten overzicht maken
Om te besparen op vaste lasten is het belangrijk om te weten hoeveel je eigenlijk iedere tijdsperiode kwijt bent. Een vaste lasten overzicht zorgt voor duidelijkheid in je financiën. Het is voor sommigen misschien een hele klus om een vaste lasten overzicht te maken, maar het is daarnaast ook een eyeopener. Door een vaste lasten overzicht te maken, wordt duidelijk welke (kleine) bedragen er iedere maand ongezien doorheen slippen en natuurlijk welke vaste lasten erg hoog uitvallen. Met een vaste lasten overzicht zet je al die uitgaven mooi op een rij, zodat je in één keer helder hebt wat jij iedere maand uitgeeft.
Hoe maak je een vaste lasten overzicht?
Bij het maken van een vaste lasten overzicht, is het raadzaam om per categorie de kosten uit te schrijven. Een Excel document is daarbij bijvoorbeeld heel handig omdat je gemakkelijk een tabel kunt maken. Zorg ervoor dat er op iedere horizontale regel een andere vaste last staat en dat je op de verticale regels beschrijft welk bedrag het is en of je dit ieder jaar, ieder kwartaal of iedere maand moet betalen. Op die manier is het gemakkelijker om de vaste lasten te berekenen. Voor het gemak heb ik alvast een opzetje voor je gemaakt. Jij hoeft enkel nog jouw persoonlijke gegevens in te vullen. Je kunt het vaste lasten overzicht hieronder downloaden:
Tegenwoordig bieden banken ook steeds vaker Apps aan. Veel banken hebben in hun App de mogelijkheid aangebracht dat je per vaste last een categorie aan kunt maken. Je hebt dan meteen inzichtelijk hoeveel geld jij kwijt bent aan bijvoorbeeld abonnementen, verzekeringen of andere vaste lasten. Dat maakt het maken van een vaste lasten overzicht nog makkelijker. Je hoeft dan enkel nog de vaste lasten te implementeren die je met contact geld hebt betaald.
Vaste lasten berekenen?
Door middel van het ingevulde vaste lasten overzicht, kun je een stuk gemakkelijker je vaste lasten berekenen. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je ook rekening mee zou kunnen houden. Er zijn namelijk vaste lasten die iedere maand verschillen. Bijvoorbeeld de boodschappen, kleding, benzinekosten en onderhoudskosten. Ondanks het wel kosten zijn die regelmatig terugkomen, verschilt het bedrag. Het zijn juist dat soort kosten waardoor je hoger uitvalt dan je denkt. Probeer voor de kosten van kleding, benzinekosten en boodschappen een schatting te maken.
Je kunt het ook heel nauwkeurig bijhouden in de maand door bijvoorbeeld alle uitgaven op te schrijven in een boekje of alles te pinnen. Door middel van je bankafschriften heb je dan een overzicht van de uitgaven. Grote uitgaven zijn een stuk lastiger in het vaste lasten overzicht op te nemen. Bij grote uitgaven, zoals een tv, droger, wasmachine en dergelijke gaat het namelijk om de waardevermindering. Stel je voor dat een droger met een aankoopprijs van €600,- bijvoorbeeld 9 jaar meegaat, dan is (600 : 9 : 12) €5,55 dat je iedere maand afschrijft.
Je zou die kosten dus ook mee kunnen nemen in het vaste lasten overzicht. Door daar rekening mee te houden, kun je na 9 jaar van dat geld weer een nieuwe grote uitgave doen. Het kan zijn dat het om uitgaven gaat met een restwaarde. In dat geval haal je de geschatte restwaarde eerst van de aankoopprijs af en dan doe je bovenstaande som om deze vaste lasten te berekenen.
Wil jij ook besparen op vaste lasten?
Besparen op vaste lasten kun je eigenlijk op een aantal manieren doen. Bij besparen op vaste lasten gaat het erom dat je ervoor zorgt dat de bedragen die je aan verschillende partijen moet afstaan, verlagen. Besparen op vaste lasten vraagt even wat tijd. Je kunt op zoek gaan naar betere deals en overeenkomsten, maar je kunt ook besparen op vaste lasten door sommige dingen te schrappen of op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief. Vraag bij besparen op vaste lasten jezelf eens de volgende punten af:
Overstappen naar andere maatschappijen om vaste lasten te besparen
Je kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, energieleverancier of provider. Hetzelfde geldt overigens voor je autoverzekering; inboedelverzekering; zorgverzekering en reisverzekering, maar ook voor bankrekeningen en hypotheken. Je kunt een vergelijkingssite gebruiken om te kijken of je bij een andere partij voordeliger uit bent. Dit kost wat tijd om uit te zoeken en je kunt niet op ieder moment wanneer het jou uitkomt overstappen, maar je kunt er een hoop mee besparen op vaste lasten.
Het opzeggen van abonnementen om vaste lasten te besparen
Het kan zijn dat je bij sommige abonnementen eerder een sponsor bent dan dat je echt gebruik maakt van de dienst of service. Je kunt dus besparen op vaste lasten door het sportschoolabonnement op te zeggen wanneer je al weken of maanden niet bent gegaan. Hetzelfde geldt voor kabel-tv wanneer je toch enkel gebruik maakt van Netflix, Videoland of online programma’s terugkijkt. Zit je echt krap bij kas, kan het ook ruimte bieden door te stoppen met het financieren van goede doelen. Soms geef je daar meer geld aan uit dan dat je denkt en kan je op die manier besparen op vaste lasten.
Het besparen op vaste lasten door boodschappen
Je moet er even de tijd voor nemen, maar ook door prijzen van verschillende winkels te vergelijken kan jij besparen op vaste lasten. Folders kun je tegenwoordig ook online opzoeken waardoor je minder oud papier hebt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voordeligere opties te kiezen, dat hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat je in moet leveren op kwaliteit.
Het besparen op vaste lasten door uitjes
Onbewust geef je soms veel meer geld uit aan uitjes dan dat je denkt. Het is daarnaast lastig om deze kostenpost op te nemen in het vaste lasten overzicht omdat het iedere maand nogal kan verschillen. In de zomer pak je wat meer terrasjes en in de winter zit je juist wat meer binnen. Toch kun je behoorlijk wat geld besparen door de kosten aan uitjes te minderen. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van acties, coupons of kortingen. Daarnaast kan het ook helpen door jezelf een limiet te geven van een bepaald bedrag. Het maken van een potje maakt het zichtbaar hoeveel geld je nog hebt voor uitjes.
Nu kan het lastig zijn om jezelf te beheersen wanneer je weet dat je nog wel geld op de bank hebt staan. Het is zo gebeurd om toch nog wat geld beschikbaar te stellen voor uitjes. Sommige banken bieden de opties om per kostenpost een potje te maken, dit kan helpen om jezelf te beheersen. Op is op en dan zul je moeten wachten tot de volgende maand.
Vaste lasten besparen door besparen op uit eten gaan en vakanties
Er gaat veel meer geld op aan lekker eten dan je denkt. Toch nog even een lekker broodje voor de lunch halen, toch met die vriendin naar dat lekkere restaurant en natuurlijk het bestellen van eten niet vergeten. Onwijs lekker natuurlijk, maar het kost ook een hoop geld. Het gebruik van coupons kan de kosten minderen, maar je kunt jezelf ook limiteren. In plaats van bijvoorbeeld 3 keer in de week eten te bestellen of uiteten te gaan, kun je kiezen voor 1 keer.
Vakanties kunnen ook een flinke kostenpost zijn. Tegenwoordig is het een luxe positie om meerdere keren op een jaar op vakantie te gaan. Ondanks dat kortere en vaker vrije dagen opnemen goed is voor de mentale gezondheid, is het natuurlijk onwijs duur om ook iedere vakantie naar het buitenland te gaan. Door te letten op kortingsperiodes of goedkopere alternatieven die dichterbij zijn, kun je een hoop geld besparen. Overigens kun je thuis ook een hoop leuke dingen doen om toch tot rust te komen.
Vaste lasten besparen door kleding
Ik moet eerlijk toegeven, ik ben zelf ook dol op kleding. Daardoor kan het tegelijkertijd een flinke kostenpost zijn voor de vaste lasten. Gelukkig zijn er een hoop manieren waardoor je goedkoper kleding kunt kopen. Uiteraard kun je kijken bij goedkopere merken, maar je kunt ook naar vintage winkels stappen of gebruik maken van apps waar kleding op wordt verkocht. Je kunt daar ook zelf je kleding op aanbieden waardoor je ook weer wat geld verdient aan de kleding die je niet meer draagt.
Vaste lasten besparen met afval
Het is ook een optie om te besparen op je afval kosten. Tegenwoordig worden de kosten van het weggooien van afval steeds hoger en hoger. Door minder afval te maken, kun je besparen op die vaste lasten. Je kunt bijvoorbeeld zelf verzorgingsproducten maken, maar je kunt ook kiezen voor plasticvrije producten.
Wat als besparen op vaste lasten niet gaat?
Je kunt altijd wel besparen op vaste lasten, maar het is soms een kwestie van prioriteiten stellen. Wanneer besparen op vaste lasten echt niet lukt, kun je ook kijken of je je inkomstenbronnen kunt verhogen. In sommige gevallen kan het namelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een aantal zaken. Als besparen op vaste lasten niet gaat, stel jezelf dan deze vragen:
Heb ik recht op toeslagen?
In sommige gevallen kan het zijn dat je recht hebt op toeslag. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Of je hier recht op hebt, heeft te maken met jouw persoonlijke situatie. Je kunt contact opnemen met de belastingdienst om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een toeslag. Wist je trouwens dat ieder jaar met prinsjesdag de nieuwe wetten bekend worden gemaakt. Het is dan ook slim om ieder jaar een proefberekening te maken via de Belastingdienst.
Heb ik recht op kwijtschelding?
Het kan zijn dat je recht hebt op kwijtschelding. Dit is bijvoorbeeld wanneer je een inkomen hebt op bijstandsniveau of wanneer je net boven een inkomen van bijstandsniveau zit. Een aanvraag dien je in bij je gemeente en waterschap.
Heb ik recht op andere regelingen?
Naast toeslagen en kwijtschelding kun je in sommige gevallen ook terecht bij andere regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbank. Wanneer je minder dan €230,- in de maand overhoudt voor eten en drinken, kom je in aanmerkingen voor de voedselbank.
Kan ik mijn inkomsten verhogen?
Het is ook een mogelijkheid om te kijken of je de inkomsten die je hebt, kunt verhogen of uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld kleding en dergelijke die je niet meer draagt verkopen. Uiteraard biedt dat geen vastigheid en dus kan het bijvoorbeeld ook helpen om een passief inkomen te creëren. Dat is een inkomen waarbij je zelf geen of weinig diensten hoeft te leveren. Het is geen manier waarmee je kunt besparen op vaste lasten, maar je kunt ermee je inkomen verhogen. Ik heb overigens een aantal artikelen over het verhogen van je inkomen. Die kun je hier lezen.
De Vastelastenbond kan je helpen bij het besparen op vaste lasten
Er zijn gelukkig ook hulpmiddelen die je kunt inzetten om te besparen op vaste lasten. De Vastelastenbond is speciaal opgericht om consumenten daarbij te ondersteunen. De Vastelastenbond heeft een aantal missies. Allereerst focust de bond zich op het verenigen van de consumenten, controleert het aanbieders en houdt het ze scherp. Daarnaast onderhandelt de Vastelastenbond over de prijs, de voorwaarden/voordelen en de klachtenafhandeling. Tot slot doet de Vastelastenbond onderzoek naar aanbieders en producten om daaruit de beste te selecteren.
Ieder jaar is het weer tijd om te controleren of je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Op die manier kun je namelijk besparen op vaste lasten. Hoe handig is het dan dat een andere partij dit allemaal voor je uitzoekt. De Vastelastenbond doet dit allemaal en daarnaast kan het ook persoonlijk advies geven. Je kunt namelijk een belafspraak inplannen. De Vastelastenbond biedt verschillende diensten aan zodat jij kunt besparen op vaste lasten. Neem hier een kijkje om meer te weten over de vastelastenbond.
Besparen op vaste lasten tips
Ik heb je hopelijk met dit artikel al een hoop ideeën en tips gegeven waarmee je op vaste lasten kunt besparen. Toch zijn er nog wel een aantal tips die ik graag met je deel. Iedere euro telt zullen we maar zeggen en dus help ik je graag.
- Soms kun je korting krijgen door je verzekeringen te bundelen bij dezelfde verzekeraar.
- Plan reizen slim en voordelig in. Er is een groot verschil in kosten voor een reis met 1 persoon of juist met meerdere. Ook kun je rekening houden met de plek waar je tankt. Het tankstation bij de snelweg is nou eenmaal duurder dan in een plaats.
- Vervoerskosten voor het openbaar vervoer kun je soms ook (voor een deel) uitbesteden aan je werk of op een andere manier voordeliger regelen.
- Soms is een kleinere of goedkopere auto op lange termijn veel voordeliger. Je bent minder wegenbelasting kwijt en soms zijn de auto’s ook zuiniger.
- Bekijk is of je sommige diensten nog wel nodig hebt. Een vaste telefoon wordt steeds meer overbodig en dus is het misschien het overwegen waard om dat te annuleren.
- Je kunt ook vaste lasten besparen door bijvoorbeeld vaker gebruik te maken van wifi of andere voordelige opties.
- Stap ieder jaar over naar een nieuwe leverancier. Je komt dan ieder jaar in aanmerking voor welkomstkorting en kunt profiteren van lagere tarieven.
- Probeer je verbruik te verminderen. Door bijvoorbeeld minder lang te douchen of je verwarming iets lager te zetten, verbruik je minder energie en dus maak je minder kosten. Ook het veranderen van het soort lamp kan een groot verschil maken.
Besparen op vaste lasten als bedrijf of ondernemer?
Particulieren maar ook ondernemingen willen natuurlijk graag zoveel mogelijk winst overhouden. Door je kosten omlaag te brengen, houd je meer winst over. Ik kan me daarom goed voorstellen dat je graag wilt besparen op vaste lasten, maar hoe kun je dit zo goed mogelijk doen. Een aantal van bovenstaande besparen op vaste lasten tips komen ook als ondernemer en bedrijf van pas, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om te besparen op vaste lasten.
Er zijn een hoop verschillende lasten en kosten. Alle vaste lasten die je hebt kun je opsplitsen in drie verschillende groepen, namelijk incidentele uitgaven, vaste lasten en de kosten die je hebt aan je voorraad en producten. Er zijn dus drie terreinen waar je kosten op kunt besparen. Iedere euro telt zullen we maar zeggen. Om te besparen op vaste lasten kun je de volgende dingen doen:
Besparen op vaste lasten door te besparen op incidentele uitgaven
Net als particulieren hebben ook bedrijven en ondernemers kosten die over het algemeen wel terugkomen, maar niet perse iedere dag, week of maand. Dit zijn incidentele uitgaven. Je kunt denken aan bedrijfskleding of een bedrijfslunch, maar ook trainingen, teamuitjes en zakelijke evenementen vallen onder deze categorie. Nu is het natuurlijk belangrijk om je zakenrelaties te onderhouden en je personeel en natuurlijk jezelf goed opgeleid bent. Kun je er echt niet op besparen, doe dat dan niet. Het is wel mogelijk om te kijken of je bijvoorbeeld naar een goedkoper restaurant kunt of een goedkoper alternatief kunt vinden.
Bovendien heb je kwalitatief goede producten nodig, maar die hoeven niet duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld huren, leasen of refurbished producten aanschaffen. Probeer ook te kijken of bepaalde aankopen of uitjes echt noodzakelijk zijn voor jouw bedrijf. Helpt het je onderneming en je bedrijf of kost het je enkel tijd en onnodige vaste lasten?
Besparen op vaste lasten door te besparen op vaste lasten
Onder de vaste lasten van een bedrijf vallen een aantal kosten. Je kunt denken aan de hypotheek of huur, verzekeringen, abonnementen en/of diensten, lidmaatschappen, internet, verwarming en andere voorzieningen. Om daarop te besparen kun je ervoor kiezen om een goedkoper alternatief te vinden of je gebruik te verminderen. Je kunt dus ook besparen op vaste lasten door te bezuinigen. Soms is een andere aanbieder goedkoper en kun je er behoorlijk wat geld mee besparen. Ook hiervoor geldt dat er een hoop manieren zijn om te kijken of je teveel betaalt en kun je op die manier besparen op vaste lasten.
Besparen op vaste lasten door te besparen op je voorraad en producten
Probeer een goede inschatting te maken van wat je gaat verkopen. Wanneer je teveel voorraad hebt ingekocht, dat je niet kunt verkopen of niet hebt verkocht, probeer dus een goede inschatting te maken van de markt die je hebt en de vraag van potentiële klanten. Wellicht kun je bepaalde materialen of je hele voorraad wel bij een andere aanbieder goedkoper aanschaffen. Je kunt denken aan goedkopere verpakkingsmaterialen of de producten zelf. Daarnaast is het nodig om je voorraad ergens op te slaan. Het is noodzakelijk om een opslagplaats te hebben die niet te groot is voor je voorraad. Lege ruimtes betekent namelijk te hoge kosten.
Hetzelfde geldt overigens voor je werkplaats zelf. Wees bovendien creatief met de spullen die je al hebt. Soms heb je meer spullen dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan pennen, papier en andere kantoorspullen. Wanneer je namelijk minder gebruikskosten hoeft aan te schaffen, bespaar je op vaste lasten. Je kunt ook besparen minder groot assortiment aan te bieden. Schrap bijvoorbeeld producten of diensten die slecht lopen. Daarmee bespaar je op vaste lasten.
Tot slot over besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten zorgt er niet alleen voor dat je minder stress ervaart, ook maakt het mogelijk om meer te lenen. De hoogte van een lening hangt namelijk voor een deel van de hoogte van de vaste lasten af. Vraag jij je soms de volgende vraag af: “wat kan ik lenen?“, dan is daar een formule voor. Namelijk: Leencapaciteit = Netto-inkomen -/- lasten -/- leennorm. Houd er wel rekening mee dat geld lenen geld kost.
Hoe ga jij besparen op vaste lasten?
Eén reactie
Goed om hier af en toe bij stil te staan en om te kijken waar je op kunt besparen! Ik kijk inderdaad ook regelmatig of ik abonnementen heb die eigenlijk onnodig zijn, of verzekeringen goedkoper kunnen en of ik zo ook meer kan sparen 🙂