Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten

Vaste lasten heeft helaas iedereen wel mee te maken. De ene persoon komt met gemak iedere maand uit, wat betreft de lasten en kosten, en bij de ander is het iedere maand toch weer spannend. Of je nu wel of niet uit komt, het is natuurlijk altijd fijn als je kunt besparen op vaste lasten. Door te besparen op vaste lasten creëer je financiële ademruimte voor jezelf en houd je geld over om leuke dingen te kunnen doen. Binnen dit artikel geef ik je tips en tricks over hoe jij kunt besparen op vaste lasten. 

Wat zijn vaste lasten?

Voordat ik je tips geef over het besparen op vaste lasten, is het natuurlijk wel handig om te weten welke kosten tot de vaste lasten behoren. Vaste lasten zijn eigenlijk uitgaven die jij iedere maand moet betalen. Het zijn kosten die dus altijd weer terug blijven komen en die vaak iedere maand een vast bedrag vormen. We spreken ook over vaste lasten wanneer het kosten zijn die je ieder jaar of ieder kwartaal moet betalen. Soms hebben vaste lasten te maken met een overeenkomst die je met een bedrijf of maatschappij hebt afgesloten in ruil voor een bepaalde dienst of service. 

Vaste lasten kun je onderbrengen in een aantal categorieën. Het is handig om de kosten onder te brengen onder deze categorieën zodat je zeker weet dat je niets mist. Daarover vertel ik je later meer bij het maken van een vaste lasten overzicht. Als we het hebben over vaste lasten en besparen op vaste lasten kun je aan de volgende kostenposten denken.

Welke uitgaven behoren tot vaste lasten?
 • Gemeentelijke belastingen
 • Water
 • Licht
 • Elektriciteit
 • Hypotheek of huur
 • Abonnementen zoals tv, internet, telefoon, screendiensten en dergelijke
 • Lidmaatschappen bijvoorbeeld bij een sport, bibliotheek of vakbond
 • Vervoerskosten (auto, ov of huurmiddelen)
 • Verzekeringen zoals zorgverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering
 • Boodschappen

Sparen als vaste last

Ook wil ik sparen nog eventjes apart benoemen. Niet iedereen is financieel in de mogelijkheid om iedere maand een vast bedrag te besparen. Ben je wel in de gelegenheid dan is het wel degelijk verstandig om een vast spaar bedrag in je vaste lasten overzicht mee te nemen. Wanneer je spaart zet je geld opzij. Het is dus niet echt een vast bedrag dat je aan een maatschappij of iets dergelijks betaalt. Door sparen als vaste last mee te nemen in je berekening, dwing jij jezelf een vast bedrag opzij te zetten en dus bouw je financieel ruimte op voor onvoorziene kosten. 
 
Wees hierbij niet al te streng te voor jezelf. Red je het net aan met je maandelijkse inkomsten, maak het jezelf dan niet onnodig moeilijk door een hoog bedrag opzij te zetten. Kies er dan liever voor om enkele euro’s per maand opzij te zetten of bekijk wat je overhoudt wanneer alle vaste lasten en overige kosten zijn betaald. Soms kun je dan de ene maand wel iets missen en de andere maand niet. Reken dus niet in een keer een al te hoog bedrag.

Een vaste lasten overzicht maken

Om te besparen op vaste lasten is het belangrijk om te weten hoeveel je eigenlijk iedere tijdsperiode kwijt bent. Een vaste lasten overzicht zorgt voor duidelijkheid in je financiën. Het is voor sommigen misschien een hele klus om een vaste lasten overzicht te maken, maar het is daarnaast ook een eyeopener. Door een vaste lasten overzicht te maken, wordt duidelijk welke (kleine) bedragen er iedere maand ongezien doorheen slippen en natuurlijk welke vaste lasten erg hoog uitvallen. Met een vaste lasten overzicht zet je al die uitgaven mooi op een rij, zodat je in één keer helder hebt wat jij iedere maand uitgeeft. 

Hoe maak je een vaste lasten overzicht?

Bij het maken van een vaste lasten overzicht, is het raadzaam om per categorie de kosten uit te schrijven. Een Excel document is daarbij bijvoorbeeld heel handig omdat je gemakkelijk een tabel kunt maken. Zorg ervoor dat er op iedere horizontale regel een andere vaste last staat en dat je op de verticale regels beschrijft welk bedrag het is en of je dit ieder jaar, ieder kwartaal of iedere maand moet betalen. Op die manier is het gemakkelijker om de vaste lasten te berekenen. Voor het gemak heb ik alvast een opzetje voor je gemaakt. Jij hoeft enkel nog jouw persoonlijke gegevens in te vullen. Je kunt het vaste lasten overzicht hieronder downloaden: 

Vaste lasten berekenen?

Door middel van het ingevulde vaste lasten overzicht, kun je een stuk gemakkelijker je vaste lasten berekenen. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je ook rekening mee zou kunnen houden. Er zijn namelijk vaste lasten die iedere maand verschillen. Bijvoorbeeld de boodschappen, kleding, benzinekosten en onderhoudskosten. Ondanks het wel kosten zijn die regelmatig terugkomen, verschilt het bedrag. Het zijn juist dat soort kosten waardoor je hoger uitvalt dan je denkt. Probeer voor de kosten van kleding, benzinekosten en boodschappen een schatting te maken. 

Je kunt het ook heel nauwkeurig bijhouden in de maand door bijvoorbeeld alle uitgaven op te schrijven in een boekje of alles te pinnen. Door middel van je bankafschriften heb je dan een overzicht van de uitgaven. Grote uitgaven zijn een stuk lastiger in het vaste lasten overzicht op te nemen. Bij grote uitgaven, zoals een tv, droger, wasmachine en dergelijke gaat het namelijk om de waardevermindering. Stel je voor dat een droger met een aankoopprijs van €600,- bijvoorbeeld 9 jaar meegaat, dan is (600 : 9 : 12) €5,55 dat je iedere maand afschrijft. 

Je zou die kosten dus ook mee kunnen nemen in het vaste lasten overzicht. Door daar rekening mee te houden, kun je na 9 jaar van dat geld weer een nieuwe grote uitgave doen. Het kan zijn dat het om uitgaven gaat met een restwaarde. In dat geval haal je de geschatte restwaarde eerst van de aankoopprijs af en dan doe je bovenstaande som om deze vaste lasten te berekenen.  

Wil jij ook besparen op vaste lasten?

Besparen op vaste lasten kun je eigenlijk op een aantal manieren doen. Bij besparen op vaste lasten gaat het erom dat je ervoor zorgt dat de bedragen die je aan verschillende partijen moet afstaan, verlagen. Besparen op vaste lasten vraagt even wat tijd. Je kunt opzoek gaan naar betere deals en overeenkomsten, maar je kunt ook besparen op vaste lasten door sommige dingen te schrappen of op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief. Vraag bij besparen op vaste lasten jezelf eens de volgende vragen af: 

 • Overstappen naar andere maatschappijen 

  Je kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, energieleverancier of provider. Hetzelfde geldt overigens voor je autoverzekering; inboedelverzekering; zorgverzekering en reisverzekering, maar ook voor bankrekeningen en hypotheken. Je kunt een vergelijkingssite gebruiken om te kijken of je bij een andere partij voordeliger uit bent. Dit kost wat tijd om uit te zoeken en je kunt niet op ieder moment wanneer het jou uitkomt overstappen, maar je kunt er een hoop mee besparen op vaste lasten.

 • Het opzeggen van abonnementen

  Het kan zijn dat je bij sommige abonnementen eerder een sponsor bent dan dat je echt gebruik maakt van de dienst of service. Je kunt dus besparen op vaste lasten door het sportschoolabonnement op te zeggen wanneer je al weken of maanden niet bent gegaan. Hetzelfde geldt voor kabel-tv wanneer je toch enkel gebruik maakt van Netflix, Videoland of online programma’s terugkijkt. Zit je echt krap bij kas, kan het ook ruimte bieden door te stoppen met het financieren van goede doelen. Soms geef je daar meer geld aan uit dan dat je denkt en kan je op die manier besparen op vaste lasten.

 • Het besparen op boodschappen

  Je moet er even de tijd voor nemen, maar ook door prijzen van verschillende winkels te vergelijken kan jij besparen op vaste lasten. Folders kun je tegenwoordig ook online opzoeken waardoor je minder oud papier hebt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voordeligere opties te kiezen, dat hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat je in moet leveren op kwaliteit. 

 • Het besparen op uitjes

  Onbewust geef je soms veel meer geld uit aan uitjes dan dat je denkt. Het is daarnaast lastig om deze kostenpost op te nemen in het vaste lasten overzicht omdat het iedere maand nogal kan verschillen. In de zomer pak je wat meer terrasjes en in de winter zit je juist wat meer binnen. Toch kun je behoorlijk wat geld besparen door de kosten aan uitjes te minderen. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van acties, coupons of kortingen. Daarnaast kan het ook helpen door jezelf een limiet te geven van een bepaald bedrag. Het maken van een potje maakt het zichtbaar hoeveel geld je nog hebt voor uitjes. 

  Nu kan het lastig zijn om jezelf te beheersen wanneer je weet dat je nog wel geld op de bank hebt staan. Het is zo gebeurd om toch nog wat geld beschikbaar te stellen voor uitjes. Sommige banken bieden de opties om per kostenpost een potje te maken, dit kan helpen om jezelf te beheersen. Op is op en dan zul je moeten wachten tot de volgende maand. 

 • Het besparen op uiteten gaan en vakanties

  Er gaat veel meer geld op aan lekker eten dan je denkt. Toch nog even een lekker broodje voor de lunch halen, toch met die vriendin naar dat lekkere restaurant en natuurlijk het bestellen van eten niet vergeten. Onwijs lekker natuurlijk, maar het kost ook een hoop geld. Het gebruik van coupons kan de kosten minderen, maar je kunt jezelf ook limiteren. In plaats van bijvoorbeeld 3 keer in de week eten te bestellen of uiteten te gaan, kun je kiezen voor 1 keer.

  Vakanties kunnen ook een flinke kostenpost zijn. Tegenwoordig is het een luxe positie om meerdere keren op een jaar op vakantie te gaan. Ondanks dat kortere en vaker vrije dagen opnemen goed is voor de mentale gezondheid, is het natuurlijk onwijs duur om ook iedere vakantie naar het buitenland te gaan. Door te letten op kortingsperiodes of goedkopere alternatieven die dichterbij zijn, kun je een hoop geld besparen. Overigens kun je thuis ook een hoop leuke dingen doen om toch tot rust te komen. 

 • Besparen op kleding

  Ik moet eerlijk toegeven, ik ben zelf ook dol op kleding. Daardoor kan het tegelijkertijd een flinke kostenpost zijn voor de vaste lasten. Gelukkig zijn er een hoop manieren waardoor je goedkoper kleding kunt kopen. Uiteraard kun je kijken bij goedkopere merken, maar je kunt ook naar vintage winkels stappen of gebruik maken van apps waar kleding op wordt verkocht. Je kunt daar ook zelf je kleding op aanbieden waardoor je ook weer wat geld verdient aan de kleding die je niet meer draagt. 

 • Besparen op afval

  Het is ook een optie om te besparen op je afval kosten. Tegenwoordig worden de kosten van het weggooien van afval steeds hoger en hoger. Door minder afval te maken, kun je besparen op die vaste lasten. Je kunt bijvoorbeeld zelf verzorgingsproducten maken, maar je kunt ook kiezen voor plasticvrije producten. 

Wat als besparen op vaste lasten niet gaat?

Je kunt altijd wel besparen op vaste lasten, maar het is soms een kwestie van prioriteiten stellen. Wanneer besparen op vaste lasten echt niet lukt, kun je ook kijken of je je inkomstenbronnen kunt verhogen. In sommige gevallen kan het namelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een aantal zaken. Als besparen op vaste lasten niet gaat, stel jezelf dan deze vragen:

 • Heb ik recht op toeslagen?

  In sommige gevallen kan het zijn dat je recht hebt op toeslag. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Of je hier recht op hebt, heeft te maken met jouw persoonlijke situatie. Je kunt contact opnemen met de belastingdienst om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een toeslag. 

 • Heb ik recht op kwijtschelding?

  Het kan zijn dat je recht hebt op kwijtschelding. Dit is bijvoorbeeld wanneer je een inkomen hebt op bijstandsniveau of wanneer je net boven een inkomen van bijstandsniveau zit. Een aanvraag dien je in bij je gemeente en waterschap.

 • Heb ik recht op andere regelingen? 

  Naast toeslagen en kwijtschelding kun je in sommige gevallen ook terecht bij andere regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbank. Wanneer je minder dan €230,- in de maand overhoudt voor eten en drinken, kom je in aanmerkingen voor de voedselbank. 

 • Kan ik mijn inkomsten verhogen?

  Het is ook een mogelijkheid om te kijken of je de inkomsten die je hebt, kunt verhogen of uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld kleding en dergelijke die je niet meer draagt verkopen. Uiteraard biedt dat geen vastigheid en dus kan het bijvoorbeeld ook helpen om een passief inkomen te creëren. Dat is een inkomen waarbij je zelf geen of weinig diensten hoeft te leveren. Het is geen manier waarmee je kunt besparen op vaste lasten, maar je kunt ermee je inkomen verhogen.  Ik heb overigens een aantal artikelen over het verhogen van je inkomen. Die kun je hier lezen. 

De Vastelastenbond kan je helpen bij het besparen op vaste lasten

Er zijn gelukkig ook hulpmiddelen die je kunt inzetten om te besparen op vaste lasten. De Vastelastenbond is speciaal opgericht om consumenten daarbij te ondersteunen. De Vastelastenbond heeft een aantal missies. Allereerst focust de bond zich op het verenigen van de consumenten, controleert het aanbieders en houdt het ze scherp. Daarnaast onderhandelt de Vastelastenbond over de prijs, de voorwaarden/voordelen en de klachtenafhandeling. Tot slot doet de Vastelastenbond onderzoek naar aanbieders en producten om daaruit de beste te selecteren. 

Ieder jaar is het weer tijd om te controleren of je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Op die manier kun je namelijk besparen op vaste lasten. Hoe handig is het dan dat een andere partij dit allemaal voor je uitzoekt. De Vastelastenbond doet dit allemaal en daarnaast kan het ook persoonlijk advies geven. Je kunt namelijk een belafspraak inplannen. De Vastelastenbond biedt verschillende diensten aan zodat jij kunt besparen op vaste lasten. Neem hier een kijkje om meer te weten over de vastelastenbond

Tot slot over besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten zorgt er niet alleen voor dat je minder stress ervaart, ook maakt het mogelijk om meer te lenen. De hoogte van een lening hangt namelijk voor een deel van de hoogte van de vaste lasten af. Vraag jij je soms de volgende vraag af: “wat kan ik lenen?“, dan is daar een formule voor. Namelijk: Leencapaciteit = Netto-inkomen -/- lasten -/- leennorm. Houd er wel rekening mee dat geld lenen geld kost. 

Hoe ga jij besparen op vaste lasten?

besparen op vaste lasten

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?