Kokosolie en castorolie, redt jouw droge haar!

Kokosolie en castorolie

Kokosolie en castorolie, twee wondermiddelen als je het mij vraagt. Ik ga het liefste niet naar de kapper! Mijn haar is heilig voor mij en ik doe er dan ook alles aan om het knippen zo lang mogelijk uit te stellen. Soms ga ik gerust een jaar niet, soms zelfs langer. Om het zolang mogelijk uit te stellen, ben ik continu op zoek naar producten die mijn haar gevoed houden en gezond eruit laten zien. Van shampoo’s tot serums en van conditioners tot maskers. Ik probeer het allemaal uit. Nu heb ik dus kokosolie en castorolie ontdekt. Graag wil ik je stap voor stap uitleggen wat ik doe om droog haar weer een boost te geven.

Kokosolie en castorolie

Het geheim van kokosolie

Kokosolie heeft een dikke substantie en is wit van kleur. Wanneer je de kokosolie een beetje verwarmd, wordt de olie transparant en vloeibaar. De olie heeft een voedende en hydraterende werking. Dit maakt dat het vaak wordt gebruikt in haar-producten. Het zorgt daarnaast voor een dunne laag rondom je haren dit zorgt ervoor dat jouw haar gezonder wordt en zachter aanvoelt. Het is een soort primer voor je haar. Bovendien zorgt kokosolie ervoor dat je haar weer gaat glanzen en maakt de haar punten glad.

Ik gebruik kokosolie van Puur en Fit . Voor 10 euro heb je een pot van 500 ml aan extra virgin en 100% biologische kokosolie. Ik heb deze pot gekocht bij Bol.com. Deze olie is koudgeperst en ongeraffineerd. Uiteraard voldoet iedere merk voor dit haar masker zolang het onbewerkt kokosolie is. 

Is kokosolie gezond? 

Ik moet eerlijk zeggen dat de meningen nogal verschillen over kokosolie. De een zweert er heilig bij dat het wonderen verricht en de ander is het daar totaal niet mee eens is. Kokosolie bevat nou eenmaal meer verzadigde vetten dan bijvoorbeeld olijfolie. Dat zijn in principe slechte vetten die het cholesterol gehalte in je bloed kunnen laten doen toenemen. De kans op problemen met je hart- en bloedvaten wordt dan vergroot. Je kunt er dus niet te veel van eten. 

Uiteraard beweren er voldoende mensen dat er een hoop voordelen aan kokosolie zit. Echter is er onvoldoende bewijs van de effecten van die voordelen. Zonder bewijs is het niet mogelijk om iets tot een gezonde keuze te bestempelen. 

Is kokosolie goed voor je haar? 

Pure kokosolie is vooral heel goed bij mensen met natuurlijk groeiend haar en bij mensen met erg droog haar. Heb je van jezelf dun of juist heel fijn haar dan is het niet verstandig om pure kokosolie te gebruiken. Kies dan voor producten waar kokosolie in zit verwerkt. 

Wees voorzichtig met het aanbrengen van kokoslie. Wanneer je niet goed weet hoe je het product moet gebruiken, zullen de resultaten tegen vallen. Je haar wordt bijvoorbeeld veel te vet of juist heel zwaar. Gebruik het dus met mate. 

kokosolie en castorolie
Castorolie

De wonderen van costorolie

Castorolie staat ook wel bekend als wonderolie. Waarschijnlijk ken je het wel dat wonderolie ervoor zorgt dat je haar dikker en voller wordt. Deze olie zit bom vol met vetzuren wat ervoor zorgt dat je haar versterkt en je haarwortels voedt. Castorolie geeft glans en maakt je haar onwijs glad. Tijdens het in masseren van deze olie wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Volgens casterolie.nl zorgt dit ervoor dat de ricinolzuur gemakkelijker intrekt.

Voor de castorolie gebruik ik het merk Natural Heroes. Voor €18,99 heb je een fles van 300 ml koudgeperste en biologische castorolie. Ook voor de castorolie geldt dat andere merken ook geschikt zijn. Ik heb voor Natural Heroes gekozen omdat het product dierproefvrij, natuurlijk en vegan is. 

Wat is castorolie? 

Castorolie wordt naast wonderolie ook wel, ricinus olie genoemd. Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten castorolie, namelijk koud geperste castorolie en Jamaican Black castorolie. Castorolie zit bomvol vitamine E, omega vetzuren en ricinolzuur. Het effect daarvan is dat het de hoofdhuid schoonhoudt, in balans houdt en versoepelt je haar. Dat gaat dus weer haarbreuk tegen. Wil je meer weten over castorolie, bekijk dan deze website

Hoe gebruik ik de kokosolie en castorolie?

Dan nu natuurlijk waarvoor je dit artikel over kokosolie en castorolie hebt geopend. Hoe maak ik het masker van kokosolie en castorolie. Ik breng dit haarmasker voornamelijk aan voordat ik ga slapen. Maar het werkt net zo goed gedurende dag, bijvoorbeeld als je jezelf trakteert op een Netflix dagje. Allereerst natuurlijk wat heb je nodig voor het kokosolie en castorolie masker: 

 • Kokosolie en castorolie
 • Een pollepel
 • Een borstel of kam
 • Een elastiekje
 • Eventuele handdoeken

 1. Allereerst kam ik mijn droge haar goed door. Ik zorg ervoor dat ik alle klitten eruit kam
 2. Daarna pak ik de castorolie en neem een royale hoeveelheid in mijn hand
 3. Ik warm de castorolie op tussen mijn handen voordat ik aanbreng op mijn hoofdhuid en over de lengte van mijn haar verspreid. Ik breng het product aan door met mijn vingers door mijn haar te gaan. Als ik niet genoeg castorolie heb dan neem ik nog wat meer en breng dat ook aan over de gehele lengte van mijn haar
 4. Vervolgens pak ik de pot kokosolie. Ik raad je aan om de kokosolie met een lepel uit de pot te halen zodat het niet onder je nagels gaat zitten. Ook de kokosolie warm ik op in mijn handen voordat ik het aanbreng op mijn haar
 5. De kokosolie breng ik ook met mijn handen royaal aan op de gehele lengte van mijn haar, dus van mijn hoofdhuid tot aan de uiteinden
 6. Zorg ervoor dat je beiden oliën goed vermengt met elkaar. Dit door je door met je vingers door je haar te gaan of een grove kam te gebruiken

Nu de kokosolie en castorolie zijn aangebracht op je haar zorg ik ervoor dat ik mijn haar vastmaak in een knot bovenop mijn hoofd. Dit doe ik met een elastiek of een haar-klem. Ik gebruik zelf het liefste een elastiek omdat ik dat lekkerder vind slapen. Vergeet niet een handdoek op je kussen te leggen zodat het vet van de kokosolie en castorolie niet in je kussen trekt. Het beste is om een handdoek dubbel te vouwen voordat je erop gaat liggen. Je kunt er ook voor kiezen om je haar in slaapmuts te stoppen.

De kokosolie en castorolie eruit wassen

De volgende ochtend is het uiteraard tijd om de kokosolie en casterolie uit je haar te wassen. Normaal gesproken moet ik het twee keer wassen met shampoo om alle resten er goed uit te wassen. Ik gebruik vaak een shampoo die ervoor zorgt dat mijn haar dikker wordt zoals de Elvive Shampoo Full Fiber. Vervolgens gebruik ik nog een hydraterende conditioner om mijn haar volledig te verzorgen.

Het resultaat van de kokosolie en castorolie

Wanneer mijn haar is opgedroogd, ziet mijn haar er glanzend uit. Daarnaast is mijn haar zichtbaar dikker voornamelijk ook de uiteinden van mijn haar. Ook voelt mijn haar een stuk gladder aan dan voor het masker. Om het resultaat te behouden voer ik dit masker van kokosolie en castorolie minimaal 1 keer in de week uit. Het liefst doe ik het twee keer in de week bij extreem droog haar. 

castorolie en kokosolie

Andere tips om droog haar te voorkomen

Naast het masker van kokosolie en castorolie heb ik nog veel meer tips die helpen bij droog haar. Ik probeer namelijk regelmatig producten uit om te kijken of dat helpt tegen droog haar. Tot nu heb ik al heel wat producten uitgeprobeerd. Ik kan je dan ook met smart de volgende producten tegen droog haar aanbevelen: 

Wil je überhaupt meer informatie over droog haar? Lees dan dit artikel. Ondanks het over pluizig haar gaat, gaan droog en pluizig haar vak hand in hand. 

Hoe verzorg jij droog haar?

kokosolie en castorolie

*Deze pagina bevat affiliate links

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je deze ook interessant?